4.7.13

Twitter - Waarom eigenlijk?

Sinds 3 jaar ben ik een fanatiek Twitteraar. Ik wilde het wel eens uitproberen en was benieuwd. In het begin heb ik vooral veel gezocht: naar bekenden die ook op Twitter 'zaten' (zoals dat heet) en ook eens gekeken op een pagina met een overzicht van bekend(ere) Nederlanders met een Twitteraccount. Eén van de eerste bekendere Nederlanders die ik ging volgen was Radio 3-dj Gerard Ekdom, daarna kwamen er twee politica bij en toen was het hek van de dam zal ik maar zeggen.

Vooral in die begintijd was het echt aftasten: is dit wel wat voor mij, vind ik dit leuk? Ik had voor mezelf algauw uitgemaakt dat ik alleen iets op Twitter plaats als ik het zelf de moeite waard vind, want zeg nou zelf: wie vind het interessant om te lezen dat ik een kop koffie ga halen op het werk? Niemand toch?
Eén van mijn eerste volgers was iemand die ik na een tijdje weer verwijderde: die schreef alleen dat hij de honden weer ging uitlaten, dat hij koffie ging halen, of retweete allerlei nieuwsberichten. Nou, dat boeit me niet zo eigenlijk.

Het werd pas interessant nadat ik een aantal goede boeken over het gebruik van Twitter had gelezen.
Een paar tips:
(Huib, ik 'leen' even de cover van je boek)

Twitteren op je werk



















Dit boek is verschenen in een tijd dat werkgevers nog niet zo goed wisten wat ze aan moesten met al die 'opeens Twitterende werknemers'. Het leest lekker weg en je krijgt een hoop goede tips.
De schrijver - Huib Koeleman - volg ik ook op Twitter.
Een ander voorbeeld van een handig boekje als je wilt beginnen met Twitteren is 'Zakelijk Twitteren voor beginners' van Carlijn Postma.

Zakelijk Twitteren voor beginners



















Vooral aan dit boekje heb ik veel gehad. Hij staat bij mij in de boekenkast thuis en ik pak hem nog regelmatig even uit die kast om weer te lezen. Er staan ook voorbeelden in het boek wat je als Twitteraar vooral NIET moet doen. Zo meldde een voetballer zich ziek voor een training, maar hij plaatste diezelfde avond foto's van hemzelf gezellig stappend met vrienden op Twitter. Je begrijpt dat deze voetballer niet meer terug hoefde te komen bij zijn team. Ook zijn er intussen talloze voorbeelden bekend van mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt doordat ze ondoordachte dingen in die 140 tekens zetten.

Ik hoorde zelf voor het eerst van Twitter door een minder leuke aangelegenheid: het neerstorten van het vliegtuig van Turkish Airlines. Twitter bleek ineens van onschatbare nieuwswaarde te zijn. Voor mij begon het toen pas interessant te worden.
Inmiddels heb ik een aardig gevarieerd pluimage onder mensen en organisaties die ik volg: politici, journalisten, oud-studiegenoten, royals, collega's, Formule 1-coureurs en -teams, cabaretiers, acteurs en actrices, dansers en vrienden en familie. Maar die laatste categorie is niet zo actief op Twitter heb ik al gemerkt.

De nieuwswaarde van wat er op Twitter verschijnt is voor mij nog steeds heel interessant. Vaak weet ik al wat er speelt voordat het in het nieuws op de radio wordt voorgelezen. Als je je erin verdiept is het een heel handig medium.

Op dit moment maak ik vooral veel gebruik van de updates van coureurs, teams en journalisten in de Formule 1 vanwege mijn werkzaamheden voor Autosportweb.nl. Samen met een groepje mensen zijn wij op proef artikelen aan het schrijven over de Formule 1 (DTM en GP2) en ik heb gemerkt dat Twitter hierbij mijn grootste informatiebron is. Via Twitter geef ik door wat er speelt en dan kunnen er artikelen worden geschreven. Soms schrijf ik ze, soms mijn collega's. Dat is erg leuk om te doen.

Tot slot nog wat jargon:
Tweeten: bericht schrijven voor Twitter
Tweet: een Twitterbericht
Hashtag: inmiddels bijna overal geïntegreerd, maar Twitter is hiermee begonnen. Met een hashtag # benadruk je iets in wat je wilt vertellen. Bekendste voorbeeld: #durftevragen
Retweet: een bericht doorsturen naar je eigen volgers
(Mocht ik er nog wat vergeten zijn, schroom niet om dat te melden)

Twitter is een zogenaamd microblog waarin je in 140 tekens (meer héb je ook echt niet) iets kunt vertellen. Je wordt vanzelf inventief in je woordgebruik.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomervakantie

Vandaag ben ik aan mijn tweede week zomervakantie begonnen, twee van in totaal vier weken! Het is lang geleden dat ik vier weken vakantie he...