19.8.13

Zuidwest Engeland dag 1: middag - bezoek aan Windsor castle

Na een 20 minuten durende busrit kwamen we aan bij het plaatsje Windsor, vooral bekend van het gelijknamige kasteel. Windsor zelf is ook leuk, maar wel erg toeristisch. Volgens mijn Capitool reisgids van Groot Brittannië is het plaatsje gebouwd om in de behoeften van het kasteel te voorzien. In het stadje zelf vind je veel Georgian winkeltjes, huizen en herbergen. Geweldig leuk om te zien. Ook loopt het 'Thamespath' door Windsor, een pad langs de gelijknamige rivier.

Een eerste blik op het plaatsje Windsor. Dit zagen we vanuit de bus.









Windsor ligt in het graafschap Berkshire en grenst aan het zuidwesten van Londen.












Eerst zijn we op verkenning gegaan door het plaatsje zelf. Er is een groot overdekt winkelcentrum dat grenst aan het kasteel (er loopt een weg tussendoor) en daar konden we even lunchen. Om twee uur werden we verwacht op de banken langs de weg. Er stond nu al een gigantische rij aan mensen te wachten. Het was zondag, Engeland was ook vrij en dat kon je merken. En natuurlijk de onvermijdelijke busladingen met Aziaten.
Foto van de officiële ingang van het overdekte winkelcentrum, zoals je ziet was het er erg druk.
Marieke en ik vonden een leuk café om even wat te eten, het Cinnamon café.










Na de lunch gingen we op verkenning. De eerste ansichten werden gekocht en we gingen op zoek naar het Thamespath. Ik had gehoord dat er veel zwanen zijn in Windsor en dat die allemaal eigendom zijn van de huidige koningin Elizabeth II.

Uiteindelijk vonden we het Thamespath. Links van de zwanen zie je wat mensen staan. Zij staan op het Thamespath en er waren inderdaad heel veel zwanen.
(die andere vogels zijn Canadese ganzen).
Na het Thamespath moesten we ook terug richting het kasteel, want het was bijna twee uur.






Vanwege het feit dat we een reisgezelschap waren, kon onze reisleidster toegangsbewijzen halen zodat we zo door konden lopen. We kregen een audiotoer bij de ingang. De totale oppervlakte van het kasteel is zo groot, dat we dat niet in één middag konden bekijken en zoals gezegd was het er erg druk. We moesten daarom bedenken wat we wilden doen. Ik wilde graag het poppenhuis van Queen Mary bekijken en Marieke de State Apartments. Helaas - en dat is ook wel logisch - mocht er nergens in het gebouw worden gefotografeerd.

Windsor castle is het oudste en continu bewoonde kasteel in Engeland. Rond 1080 liet Willem de Veroveraar het eerste deel bouwen. Op deze manier wilde hij de westelijke toegangswegen naar Londen bewaken. Vorsten na Willem de Veroveraar hebben ieder verbouwingen en uitbreidingen uitgevoerd tot het kasteel zijn huidige omvang had. Daarom is het kasteel ook in verschillende bouwstijlen opgetrokken. George V was zo dol op het kasteel dat hij besloot in 1917 de achternaam Windsor te kiezen. Sindsdien heten de Britse vorsten 'Windsor'.





Het poppenhuis van Queen Mary is erg groot, maar het heeft nooit de functie van poppenhuis gehad zoals wij die kennen. Het huis was namelijk bedoeld als pronkhuis. Met dit pronkhuis wilden de bewoners laten zien hoe goed zij het hadden. Je mocht er geen foto's maken, maar ik heb even wat gezocht op het internet.

De bovenkant kon over de woongedeelten worden geschoven. (Bron: Tumblr)
De State Apartments waren ook leuk om te bekijken en de audiotoer kwam vooral hier goed van pas. Over iedere kamer werd wat verteld en werd je doorgeleid naar een volgende kamer. Eén van de mooiste zalen vond ik toch wel de zaal waar de huidige koningin mensen riddert. Het koningsblauwe tapijt paste er erg goed bij.
Opvallend vond ik het aantal schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders, blijkbaar hadden die een goede reputatie in die tijd. Zo hingen er schilderijen van Jan Breughel (zoon van Pieter), Jan van Eyck en ook een heuse Rubens.


Het grootste deel van Windsor castle is in de typische Engelse variant van de Gotische bouwstijl opgetrokken. Deze stijl heet perpendiculum (vraag me niet hoe men aan deze naam komt). Bouwmateriaal was zandsteen.


Dit is de Round Tower en hier wordt het koninklijke archief bewaard. Willem de Veroveraar bouwde de oorspronkelijke toren van hout, maar onder Hendrik II werd de toren in steen herbouwd.









Op het terrein van het kasteel staat de St George's chapel. Deze is tussen 1475 en 1528 gebouwd en is één van de meest markante Gotische kerken van Engeland. Jammer genoeg kon de kapel niet worden bezichtigd omdat het zondag was en dan worden er kerkdiensten in gehouden. Maar de buitenkant alleen was al imposant genoeg.

St George's chapel

Nadat we Windsor en zijn kasteel achter ons lieten, kwamen we na een twee uur durende busrit aan bij ons hotel in Bournemouth. In dit hotel zouden we drie nachten blijven. Toen we onze hotelkamer in konden, hebben we ons even heerlijk opgefrist en op de bedden gezeten. Om zeven uur zou het diner zijn. Iedere avond konden we uit drie verschillende gerechten kiezen: vlees, vis en vegetarisch en ook nog eens uit 3 voor- en nagerechten. Dat vind ik best luxe.
Die eerste nacht gingen we vroeg slapen, moe van alle indrukken...









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomervakantie

Vandaag ben ik aan mijn tweede week zomervakantie begonnen, twee van in totaal vier weken! Het is lang geleden dat ik vier weken vakantie he...